Brahms: Német requiem (Live at Müpa Budapest) – Budapest Videopublished: 2018-07-10 10:14:17

Brahms: Német requiem, op. 45

Vezényel: Helmuth Rilling

A koncert felvételének időpontja 2014. november 1.

A teljes előadás megtekinthető a honlapon: https://www.mupa.hu/media/video?utm_source=youtube&utm_medium=post&utm_content=textlink&utm_campaign=video

Kövesd a Müpát:

www.mupa.hu
http://www.youtube.com/mupabudapest
http://www.facebook.com/MupaBudapest

http://instagram/mupabudapest

Közreműködők:

Sophie Klußmann – szoprán
Dietrich Henschel – bariton

MR Szimfonikusok
MR Énekkar (karigazgató: Pad Zoltán)

Az oratórium a lételeme – a nyolcvanadik életévén túl is fáradhatatlan Helmuth Rilling a műfaj és a hozzá kapcsolódó vokális művek egyik legavatottabb előadója ma a világon. Hatvan éve alapított kórusa, a Gächinger Kantorei ma is működik, de a neves dirigens további együtteseket, fesztiválokat, akadémiákat is alapított az elmúlt évtizedekben, hazájában és az Egyesült Államokban egyaránt. Zenetörténeti jelentőségű projektjeiben elfeledett romantikus oratóriumokat mutatott be, világhírű kortárs zeneszerzőktől rendelt nagyszabású alkotásokat. Ő az egyetlen dirigens, aki kétszer is lemezre vette Johann Sebastian Bach valamennyi kórusművét. 2011-ben – olyan nagyságok után, mint Alfred Brendel és Daniel Barenboim – elnyerte a rangos Herbert von Karajan Zenei Díjat. Mindenszentek ünnepén a halál gondolata által ihletett művek egyik legszemélyesebbikét vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
Johannes Brahms alkotása rendhagyó abból a szempontból, hogy az akkor harmincöt esztendős zeneszerző nem a rekviem liturgikus szövegét zenésítette meg, hanem a Bibliából válogatott részleteket, amelyek íve alatt a gyászhoz kapcsolódó számos emberi érzés, karakter, hangulat helyet kap. Kiváló szólisták a közreműködők: a ragyogó pálya előtt álló Celeng Mária a 2013-as Cardiffi Énekversenyen kiemelkedő eredményt ért el, Dietrich Henschel pedig keresett oratóriuménekes, aki olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint John Eliot Gardiner, Nikolaus Harnoncourt, René Jacobs és Philippe Herreweghe – vagy épp Kocsis Zoltán, akinek vezényletével Schneidebart borbélyként parádés alakítást nyújtott a Müpa színpadán Richard Strauss operájában, A hallgatag asszonyban.

Watch the original Budapest Video here

Some local news is curated - Original might have been posted at a different date/ time! Click the source link for details.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.